Sambung Belajar di Korea

Hye... salam ukhwah kepada pembaca. Post kali ni merupakan edisi special dimana myfir2u akan berkongsi beberapa tips untuk adik2 pelajar yang merancang untuk menyambung pelajaran di Korea. Tips ini dikongsi melalui temuramah bersama salah seorang pelajar saya di Korea. let's check it out
bersama Balqis, pelajar Engineering di Sungkyukwan University, Seoul


myfir2u   :
Kenapa anda memilih Korea sebagai tempat untuk sambung belajar?
Balqis     :
Terus terang cakap, selalunya pelajar yang pilih Korea sebagai tempat belajar sebab pengaruh K-pop. dan dari yang saya tengok kebanyakan pilih Korea sebab Korea sekarang dah semakin majumacam negara lain.

myfir2u  :
Kursus apakah yang banyak ditawarkan di Korea?
Balqis    :
Untuk pelajar tajaan JPA, semua course yang ditawarkan di Korea berkaitan dengan engineering. Tapi start batch saya (SPM 2010) ada 3 sponser isitu MINDEF (kementerian pertahanan), MARA dan JPA. MARA ada tawarkan animation engineering.

myfir2u   :
Bagaimana cara untuk memohon biasiswa belajar di Korea?
Balqis     :
Masa saya nak apply dulu, saya apply melalui laman web rasmi JPA. Sesiapa yang berminat boleh check lepas result SPM keluar. Kena rajin check internet, tawaran biasiswa luar negara selalu dibuka selama seminggu selepas result SPM keluar

myfir2u   :
Apakah kelebihan belajar di Korea?
Balqis     :
Banyak kelebihan belajar di Korea ni. Antaranya dapat tahu budaya Korea yang sangat berbeza dengan budaya Malaysia. Lebih2 lagi budaya belajar student Korea. Pelajar Korea sentiasa bergerak laju . Antara kelebihan lain pelajar Malaysia mudah untuk sambung belajar di Universiti Korea berbanding orang Korea sendiri. Orang Korea ada exam khas untuk masuk universiti.

myfir2u   :
Apakah perjalanan yang dilalui sebelum memulakan pengajian ijazah di Korea?
Balqis     :
Selepas comfirm berjaya dapat biasiswa, akan ada kelas persediaan bahasa Korea tahap 1 dan 2 selama sembilan bulan di INTEC Shah Alam. Lepas tu fly ke Seoul san sambung kursus bahasa Korea tahap 3 di Seoul National Universiti selama setahun. Saya juga belajar basic math and science time tu. Lepas habis belajar bahasa Korea baru start belajar degree.

myfir2u   :
Bagaimana anda menyesuaikan diri dengan perubahan cuaca di Korea?
Balqis     :
Cara nak sesuaikan diri tu tak ada la sangat. Bila dah lama2 sendiri akan terbiasa dengan cuaca Korea. Kebanyakan pelajar yang first time sampai sini waktu winter selalu akan mengalami kulit kering. Oleh itu sediakan lah lotion banyak2..
myfir2u   :
Apakah rancangan anda selepas habis belajar?
Balqis    :
Rancangan saya lepas habis belajar rasanya nak kerja sementara dengan syarikat Korea untuk dapatkan pengalaman.

myfir2u   :
Adakah anda rindukan Malaysia?
Balqis     :
haha...tipulah kalau kata tak rindu...lagi2 makanan malaysia

myfir2u   :
Balqis ni sama jer dari dulu...pasal makan no 1...patut lah makin tembam.. Haha...betul tu...masa cikgu kat korea dulu pon baru sampai memang excited. Tapi lepas sebulan stay sana dah rindu sangat Malaysia. Ok, last sekali ada tak apa2 ucapan nak dibuat?
Balqis      :
Pertama sekali terima kasih kepada Cikgu Firdause dan myfir2u kerana sudi menemuramah saya...di sini saya ingin mengucapkan terima kasih banyak2 kepada parent saya, cikgu2 dan rakan2 yang banyak beri dorongan. Dan sekali lagi terima kasih kepada Cikgu Firdause yang banyak beri ilmu berguna mengenai fizik sehingga saya memilih engineering sebagai jalan hidup saya dan Korea sebagai destinasi.

myfir2u   :
Cikgu bangga ada student seperti Balqis dan rakan2 lain. Cikgu doakan Balqis berjaya dunia dan akhirat...Ingat 25 Mac ni..jumpa di Gate besar Dongdaemun...ajak Saeed dan Minul sekali
Balqis      :
ARASOyo..












bersama Balqis dan Saeed di School Pizza berhampiran Dongyang Mirae Universiti, Seoul


kalau nak main salji belajar lah kat Korea...huhu



sepet...muka pun dah mcm orang Korea...haha

121 comments:

  1. salam, sy terjumpa blog ni sbb skrg sy tgh cr byk info ttg korea. thanks utk info yg berguna ttg korea.byk da catitan sy buat :-)
    sy akan ke sana jun ni. nk tanya kalau jun ni cuaca di korea mcm mana dan apa persediaan pakaian di sana?

    ReplyDelete
  2. Wsalam....U R welcome n thanks for supporting this blog....bulan jun dah musim panas di korea n pakaian mcm kat malaysia je

    ReplyDelete
  3. Wsalam....U R welcome n thanks for supporting this blog....bulan jun dah musim panas di korea n pakaian mcm kat malaysia je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ckgu kalau nk prgi masa degree kna bljr dlu x bhsa korea di sini atau prgi terus korea dan bljr bhsa di sana..lg satu asasi saya habis september thun dpn, bleh ke??

      Delete
    2. Puteri Farrah Natasha4 March 2016 at 14:03

      Assalamualaikum cikgu, saya pelajar lepasan spm 2015 baru sahaja dapat result pada minggu ini. Saya betul berminat untuk menyambung pelajaran saya di Korea. Tapi result saya mungkin tidak membanggakan. Boleh tolong berikan pendapat dan penjelasan dekat saya untuk saya sambung pelajaran saya ke sana. sekian.

      Delete
  4. sy pown berminat......tapi bleh ker sy smbung kalu BI sy B+ ...sdgkan sbjek lain sy A .......kalu bley camne ....biasiswa camne mntax pendapt dr yg arif,,,

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum , i just want to ask .. kalau nak study overseas contoh korea,hanya boleh untuk budak sc stream saja ke?bcause i am a arts student but i really want to study outside my country .. kalau tak kisah ,major apa yang selalu ditawarkan untuk study di korea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye dyana key. . sy sama situation mcm awk. . jom knl2. . mana tau byk info kita bole syer sama nnt. email kt sy ni. . achikt0pap@yahoo.com

      Delete
    2. hey dyana key . your situation is same as mine . would you like to share your experience to me ? cause im probably your junior who likes to know about your journey . hope you like to share about how to study overseas with that subjects . thank you . email me at nursyarahlolo@gmail.com =)

      Delete
  6. assalamualaikum, saya nak tanya. sekarang saya tengah ambil diploma in business management, kalau saya nak study dekat korea, selalu apa yang dorang boleh tawar eh?

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum akak. Saya budak art, dah lama saya simpan niat nak sambung belajar dekat sungkyukwan university ni. Adakah budak art macam saya layak mohon biasiswa dan belajar di universiti yang sama seperti akak? Berapa kos yang diperlukan untuk sambung belajar di sana? :/

    ReplyDelete
  8. Ada tak biasiswa untuk course music? Saya minat music. Saya tau ada banyak universiti untuk music. Tapi kebanyakkan nya diajar dalam bahasa Korea. Ada tak universiti course music yg diajar dalam bahasa english? Dan berapa kos untuk sambung belajar disana? Harap kakak beri respon :-)Terima kasih

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.,nak tanya banyak boleh??saya ni budak lepasan matrikulasi,.sy minat sangat nk masuk uni korea tu nk smbung ijazah.saya kne pohon biasiswa mara or jpa dulu jugak ke?and then,saya kne belajar bahasa korea di malaysia selama 9 bulan jugak ke? Benar2 ingin ditolongi..

    ReplyDelete
  11. Untuk menjawab semua pertanyaan pasal sambung belajar di Korea... Terdapat biasiswa yang ditawarkan pleh MARA dan JPA tapi keutamaan untuk lepasan spm. Terdapat juga foundation ke korea melaluo unikl. Selain tu ada juga biasiswa dari organisasi dari korea. Kene rajin2 google

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cikgu..saya nak tanya untuk lepasan diploma ada x..sebab dah google semua pasal lepasan spm je..huhuh

      Delete
  12. saya akan habis diploma apr 2014 n plan nak sambung study kat korea, what should i do?

    ReplyDelete
  13. Boleh try cari sponser...mara ada

    ReplyDelete
  14. saya nk sgt study kt sana.tp kena dpt straight a spm ke bru blh pergi.sy calon spm thun nie aliran sains

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo straight A lagi senang nak apply...

      Delete
    2. kak balqis dpt brapa A ya kalau saya blh tau

      Delete
    3. saya pon ada soalan yg sama mcm tu

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam....900000 tu per month ke per sem....kalo permonth mmg lebih dari cukup....

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  16. salam, nak tanya, kalau kita degree holder kat local uni and nak pursue master kat uni korea. boleh ke? atau mmg dorg akn ambil utk lepasan spm saja? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam...boleh. ramai yg buat camtu.

      Delete
    2. salam. tumpng tanya. mcm mana eq nk sambung kalo situasi mcm tu?
      saya akan konvo 2014. Dan saya berminat nak sambung master march 2015. saya ada check Seoul National University & INHA University, tapi ada certain benda yg saya tak paham. Contohnya utk INHA tak dinyatakan nak dihantar dokumen ke mana, ada online application atau tak, dan jenis master yang ditawarkan.
      Manakala untuk SNU, tak dinyatakan minimum requirements for admission. Saya ada berhubung melalui email kepada pihak SNU, tapi sampai sekarang saya tak diberi pendedahan tentang kelayakan minima.

      Saya rasa cara yang lebih mudah adalah berhubung terus dengan lecturer disitu, tapi saya masih tak dapat detail/email lecturer yang sepatutnya.

      Jadi saya rasa mcm susah je untuk terus sambung. Agak2 boleh tak encik tolong saya?

      Delete
  17. saya sbg seorg ibu selalu cakap ngan anak2..belajarlah rajin2 nnt boleh pergi sambung belajar kat Korea...mama boleh tumpang sekaki...hehehehe

    ReplyDelete
  18. hahahaha...mama dia dah kemaruk dengan drama korea..gitewlah...hahahaha..

    ReplyDelete
  19. as'salam, saya nak tanya, kalau kita ade degree dari universiti tempatan, senang tak nak apply master dekat korea? Saya nak sambung master dekat korea, tapi tak tahu caranya. boleh terangkan tak? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, kalau sambung master di Korea boleh apply terus secara online melalui laman web universiti. kalau dah dapat boleh guna offer letter tuk apply biasiswa mara

      Delete
  20. Salam . cg firdause, akak Balqis ni ambil diploma ke ? atau terus degree ?

    ReplyDelete
  21. salam. sy musykil 1 bnd. skg sy tgh diploma. klau nnt nk smbg dgree kat korea, brpa thun nk bljr bhsa korea + tempoh bljr semua?

    ReplyDelete
  22. Salam. Saya nak belajar kat korea lepas spm..tapi kebanyakannya saya cari engineering je banyak.. saya prefer business.. cemane ek? Kene blajar dkt uni malaysia dulu ke??

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum, saya bercadang nak belajar bahasa korea di seoul masa cuti panjang akhir tahun .. ade tak pusat bahasa korea utk beginner di sana ? ada suggestion ...?

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum..saya nak tanya ada tak program perakaunan atau pun program kewangan yang ditawarkan di uni korea? tQ ^^.

    ReplyDelete
  25. Salam, kelas2 di korea diajar dlm bahasa apa? English atau korean? Thank you

    ReplyDelete
  26. Perghhh!!! seronok cikgu dpt gi Korea....cikgu Firdause nnt tlg ajar sye science lebuih lanjut...sye nk study KOREA!!!

    -Fazrul | TDK

    ReplyDelete
  27. aslmkum,,saya skrang sedang menduduki diploma akauntansi, bolhkah saya smbg degree akaunting di korea nnti!!

    ReplyDelete
  28. akak balqis tu lepas spm terus belajar luar negara ke ? atau stay belajar kat malaysia dulu ?

    ReplyDelete
  29. lpas spm bleh trus smbung study kt sane ke?

    ReplyDelete
  30. salam.....emm nk tnya balqis tu ade kat korea lg k??dye ade blog x?or fb?emm sye nk pergi korea jan 2015 ni..tp xde knalan kt sane lgi..igt nk kenal2 mne tau ley mtk tnjuk ajar =)

    ReplyDelete
  31. boleh kenal melalui FB dia...hehe

    ReplyDelete
  32. Program for medical tajaan mara takde ke yg boleh further studies d korea? Lepasan spm...

    ReplyDelete
  33. Saya nak tanya. Apa fb ka balqis ni? Nak knl knl. Boleh jg share pengalaman.

    ReplyDelete
  34. APA facebook kak balqis tu boleh emel saya.. Di GadisFebruari96@gmail.com.

    ReplyDelete
  35. saya baru abis spm dan ayah saya kerja samsung dia suggest agar saya gi sambung belajar kat korea,saya minat bidang seni bina bangunan/arkitek tpi ayah saya paham2 la kerja samsung so bidang elektronik kot,tak minat la...biar kn itu,skrg ni nak tau masa bila boleh gi sambung bljar kt korea tu,masa nak smbung ijazah ka? - my facebook, IKHMAL SANTIBANEZ

    ReplyDelete
  36. saya baru abis spm dan ayah saya kerja samsung dia suggest agar saya gi sambung belajar kat korea,saya minat bidang seni bina bangunan/arkitek tpi ayah saya paham2 la kerja samsung so bidang elektronik kot,tak minat la...biar kn itu,skrg ni nak tau masa bila boleh gi sambung bljar kt korea tu,masa nak smbung ijazah ka? - my facebook, IKHMAL SANTIBANEZ

    ReplyDelete
  37. Salam.. saya abis diploma Mei 2014.. boleh ke kalau saya nak apply degree in business administration dkt seoul national university then cari biasiswa/sponsor/ loan utk buat degree dkt SNU tu?

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  39. hye nak tanya procedure untuk master degree sama x

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum ,, saya tgh tunggu result spm skrg ,, saya berminat sgt nak smbung study kat korea ,, tapi bidang ap yang ditawarkan ? macam mana nak smbung study kat sana ?

    ReplyDelete
  41. Salam.Sya nak bertanye, kalau sya nak smbg master di korea, perlu tak sya belajar bahasa korea di malaysia dulu? Atau sya bole belajar disana sambil sya menyambung pelajaran. TQ

    ReplyDelete
  42. AsSalam..cikgu.. saya tengah tunggu result SPM.. saya nak tanya.. kursus apa erk yg selalunya student2 Malaysia ambil untuk study kat S.Korea?? Ramai kata Engineering tapi Engineering apa? Kalau comp./ software engineering boleh tak erk? email: ly.alyanasuha@gmail.com Terima Kasih ^^

    ReplyDelete
  43. Macam mana nak mohon u kat sana . I mean nak dapat borang kat mana & nak hantar kat siapa ? Lepas spm boleh terus belajar kat sana ke ?

    ReplyDelete
  44. assalamualaikum sya nak tanya bagaimana cara nak dapatkan borang untuk sambung blajar ke korea .. sya dah 2 tahun lepasan stam (sijil tinggi agama malaysia) mohon tunjuk ajar..

    ReplyDelete
  45. hi, cikgu firdaus
    bole ka saya minta tolong dr Balqis bila sampai korea nanti..saya nak ke korea 2-6hb april..bagaimana saya nak berhubun dgn balqis?

    ReplyDelete
  46. Kalau pelajar lepasan matrikulasi nk pergi belajar kat korea mcm mana pulak... sy nk smbung blaja dlm kos electrical enginnering kat korea..

    ReplyDelete
  47. Assalam.. nk tanya ni..klu result spm nk kata teruk tu x de la teruk sangat..pun boleh sambung belajar ke korea ke??
    n kt skola saya amik Tasawwur Islam..pun boleh sambung belajar ke korea gak ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya harap cikgu boleh jawab soalan saya tu..

      Delete
  48. assalam,..ckgu fir..sy dah kerja as a nurse(diploma) and kontrak ngn husm selama 5 thn..
    but sy sgt3 berminat nak smbng my degree kat korea in psychologist...mcmmne yer sy nak apply??
    adekah sy perlu habiskan kontrak 5 thn tu dlu then bru fikirkan nk smbng degree??..
    boleh bg pandangan x ckgu fir??

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum.

    Saya excited baca entri ni. hehe. Saya memang nak belajar di Korea. Tapi saya dah masuk kelas Bahasa Korea level 4. So macam mana ? Nak skip Intec or apa ? Pening lalat dah nie. Btw saya lepasan SPM.

    ReplyDelete
  50. assalammualaikum :)
    saya nak dapatkan info tentang seoul of performing art school berkaitan pendaftaran / kelayakan ..
    saya mohon bantuan cikgu.. kalau boleh .. beri penerangan di facebook saya niesya najwa .. terima kaih..saya hargai jasa baik cikgu :)

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum cikgu , nk tnya ni . kalau result nk kata teruk tu tk laa teruk mane , boley ke nk smbung bljr kat sana . lgistu kat sklh sy ambik tasawwur islam . boleh ke nk smbung bljar kat sana. hope snggat2 cg bgi penerangan skit2 . nk sngat2 smbung bljar kt sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak sambung belajar kat sana, kenalah dapatkan biasiswa, kecuali awak nak guna duit sendiri.. Result kalau nak pergi sana bergantung pada penaja perlu dalam 7A macam tu lah bergantung pada course. Ambik tasawwur islam takde masalah asalkan subjek yang perlu dapat A tu awak dapat A. Tapi rasenye dah agak terlambat la sekarang. Pendaftaran pun dah bermula awal jun.

      Delete
  52. Assalamualaikum, saya nk tnya sya ni pelajar lepasan matrikulasi, sya nk tnya bolah tak kalau nk smbung belajar dkat korea.. sya nk mintak penerangan yang lebih jelas dan lanjut tentang cara2 pembelajaran dekat sana... atau pon semasa nk smbung 6t nk kena guna sijil spm atau sijil matrikulasi

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum ...minimum A dlm SPM yg diperlukan untuk smbung blajar di Korea agak2 brapa ye...?hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. 13A+ pun ada, 12A+ ada juga, 8A+,8A adalah seorang 2. Ada rezeki dapat. SPM aliran sians tu.. untuk tajaan JPA. MARA dlln cubalah. Selamat berjaya

      Delete
  54. Akak apa syarat nk belajar dekat sana? Kalau course tourism blh smbung dkt sna? And kita pi sana lpas spm or masa nk smbung degree? Harap akak blh jwp ^^

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum..selain course engineering course medic ada x ?

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum..macam mana nak apply universiti sungkyunkwan nie?kena apply jpa dulu ke?apply uni dulu?sy confius la..harap komen sy dibalas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta biasiswa MARA/JPA. (iklan Bulan March selepas keputusan SPM keluar) Buat persedian di Shah Alam 9 bulan, selepas LULUS dgn kepujian boleh terbang ke korea sambung persedian bahasa 1 tahun di SNU Seoul. Selepas LULUS dgn kepujian apply Uni Sungyunkwan. Pandai sama macam Balkis tak gitu...

      Delete
  57. salam , cikgu . sya bdak stpm 2014 . kira result kluar than dpan april , bila rasanya sya boleh mula mohon uni kat korea ne ? uni kat korea available tak untuk bdak yang nak ambik TESL ? can u suggest any uni , thankz . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TESL cubalah Korea Goverment schlorship boleh kot. JPA lepasan SPM (kejuteraan) MARA ada juga.

      Delete
  58. ade tak mana2 tajaan untuk ambik course interior design?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah dapar tajaan MARA. JPA Kejuruteraan, iklan tajaan bulan March kot..SPM 8A sekurang2nya.

      Delete
  59. Assalamualaikum, sy budak lepasan matrikulasi,.sy minat sangat nk masuk uni korea tu nk smbung ijazah.saya kne mhon mne2 biasiswa ke?and then,saya kne belajar bahasa korea di malaysia dulu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duit Korea mahal.. sama nilai duit US. Ada biasiswa senang hati.

      Delete
    2. Duit Korea mahal.. sama nilai duit US. Ada biasiswa senang hati.

      Delete
  60. Assalam . Mcm mne nak dftar university korea ? Mmg kna dpt straight A ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SPM jurusan sain, straight A ada harapan dapat tu... minta sebaik sahaja iklan kelaur sehari 2 hari keluarnya keputusan SPM nanti. Minta di lama JPA/MARA. selamat mencuba

      Delete
  61. Salam. Saya nak sambung study kt Korea dalam course master in audio acoustic(music). Xde website universiti korea yg dlm english ke? Dan bila try contact xpernah reply pun. Sya xmahir bhsa korea cuma yg basic shja. Jadi mesti ambil kelas kt Intec atau bleh bljar kt sana nnt? Dihrap bleh reply saya dgn segera. Bleh email lt sphinx_water@yahoo.com.my (mesti ada .my) terima kasih.

    ReplyDelete
  62. lelaki kat gambar tu seperti pelakon Mr Arragan yg kat TV tu.. Betul ke.. Abang Balkis ke tu.. seronok ya jalan2 Korea.

    ReplyDelete
  63. AsSalam..insyaallah nnti sye nk smbung belajar di sana dlm bidang perubatan..sye nk tnye uni kt sne bnarkn student berpurdah tk n kt korea tkpe kn nk brpurdah ?? Trima kasih..

    ReplyDelete
  64. Assalamulaikum . bagaimana pula ye kos makanan dan pakaian sewaktu di musim salji ??

    ReplyDelete
  65. As Salam
    Saya perlukan nasihat untuk sambung pelajaran di Uni di Korea. Adik saya mendapat tawaran biasiswa daripada sebuah yayasan. Namun yayasan itu hanya akan memberikan duit perbelanjaan & yuran tetapi urusan permohonan & kemasukan hendaklah diuruskan oleh pelajar itu sendiri. pohon nasihat bagaimana kami hendak memohon dan apakah prosedur yg perlu kami ikuti.
    terima kasih.

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. Salam. Nak tnye. Saya bru habis asasi sains di uitm. Lepas ni, saya akn sambung degree di bwh kos mechanical engineering. Seandainya saya memperoleh kputusan cemerlang dlm semester pertama ijazah saya, masih ada x pluang utk saya lanjutkan plajaran saya ke korea? Saya brcadang utk apply di mana2 universiti di korea mnggunakan result semester prtama ijazah saya.

    ReplyDelete
  68. Salam cikgu, saya berminat nak menyambung pengajian di Korea ini dalam bidang business administration. Boleh saya dapatkan sebarang contact info student cikgu ni? FB atau email dia misalnya. Saya nak bertanya lebih lanjut tentang keadaan di sana.
    Saya menanti respon dari cikgu.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  69. asalamualaikum cikgu,saya sekarang sedang belajar di uniten course bachelor finance..saya bercadang nak further master kat korea..saya dah search universiti apa yang ada tawarkan couse saya,,but still tak faham perbezaan master degree and mba full time..boleh terangkan tak?? apa pula min requirement untuk saya dapat scholarship dari mara or lain2??

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. kalau bidang architecture macam mana pula? senang tak nak dapat scholarship course ni and susah tak survive bidang ni kat sana? :/

    ReplyDelete
  72. hye,saya nak tanya sekirannya saya bersekolah di kolej vokasional dan mendapat diploma boleh kah saya masuk ke universiti di korea ? dan saya nak tanya macam mana nak mohon permohonan ke universiti korea ? saya mendapat diploma sistem rangkaian dan komputer kat kv... adakah saya boleh tukar khursus saya di universiti korea ? saya harap awak dpt balas jawapan saya

    ReplyDelete
  73. assalammualaikum saya nak tanya.saya ni art student .macam mane cara untuk saya dapatkan biasiswa untuk ke korea.saya minat bahasa.boleh ke saya belajar bahsa asing di korea.harap balas

    ReplyDelete
  74. macam mane nak minta untuk belajar di korea yu akak?

    ReplyDelete
  75. Olla,nak tanya,i just got my spm result 2days ago,and my result tu mcm cukup2 makan je but lulus(alhamdulillah),my parents want to send me pergi korea sebab saya nak belajar bahasa,if nak belajar bahasa je boleh ke? Biasiswa tu mmg kena dgn jpa n mara je ke? If parents yg bayar kan ?? Boleh tlg jelaskan tq

    ReplyDelete
  76. terima kasih atas keterangan yg jelas. memandangkan kami telah sampai di Korea, agak mudah utk menggambarkan kata2 penulis. memang negara bukan Islam ini sgt bersih dan bertamadun. paling penting ialah selamat kerana penduduknya tidak mencuri. Kami sedang menunggu jawapan JPA utk program engineering ke Korea. doakan ya.

    ReplyDelete
  77. saya adalah seorang pelajar form5 spm leaver 2015 jika saya ambil diploma animation atau multimedia apllication atau creative multimedia atau visual effect and motion picture dan selepas graduate bolehkah saya sambung belajar di korea ?

    ReplyDelete
  78. saya adalah seorang pelajar form5 spm leaver 2015 jika saya ambil diploma animation atau multimedia apllication atau creative multimedia atau visual effect and motion picture dan selepas graduate bolehkah saya sambung belajar di korea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tapi kena belajar bahasa korea dahulu. email me at yasminramlan@sejong.ac.kr

      Delete
  79. Assalamualaikum,saya nak tanya mcm mana nak mohon sungkyungkwan university and utk dptkan biasiswa? Saya nak amek bidang bahasa saya harap pertanyaan saya dibalas :)

    ReplyDelete
  80. Selamat Pagi, Selamat Sejahtera kepada semua peminat Korea.
    안녕하세요 (An-nyeong-ha-se-yo)

    WORLD CLASS Korean Folk Ballet (Dance & Singing) @Istana Budaya
    Kuala Lumpur from January 14 to January 17, 2017
    GIVE Your Loved Ones, Families, Friends, Colleagues,
    UNFORGETTABLE EXPERIENCE From Breathtaking to Heartwarming

    Please check our link and video trailer at
    http://www.koreaevents.blogspot.my
    Sharing is caring.
    Net proceeds will go towards charity.
    Hurry. Group Discount Available - Call/Sms - Alexander HP: 0162779698

    Thank you very much for your support.
    Hope to hear from your good self, support and partnership.

    ReplyDelete
  81. assalamalaikum cikgu.. saya nak tanya kalo lepasan matrikulasi blh mintak ke nak sambung belajar kat korea??

    ReplyDelete
  82. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete
  83. Salam nk tanya kalau sekolah vokasional boleh juga ke masuk university di korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh! email me at yasminramlan@sejong.ac.kr

      Delete
  84. Rasanya kalau bidang perubatan..sambung kat korea berapa tahun eh?

    ReplyDelete